Nederlandse première van Schuberts Symfonie D.708a

‘We hebben dus een in principe volledig geschetste symfonie voor ons, schrijft het Schubert Handbuch over D.708a.’ De Britse dirigent en componist Brian Newbould heeft die schetsen in opdracht van de BBC uitgewerkt tot een volledige symfonie. De Nederlandse première ervan zal op zaterdag 24 juni in de Cultuurcampus (Vleuten) plaatsvinden en op zondag 25 juni is de symfonie nogmaals te beluisteren, nu in de Geertekerk te Utrecht.


Op zaterdag 24 juni (16:00u) speelt het UMA Kamerorkest de Nederlandse première van Symfonie D.708a van Franz Schubert. Dit onvoltooid werk wordt soms genummerd als symfonie nr. 7. Weliswaar is er alleen een onvolledige schets van elf pagina’s bewaard gebleven, deze schets is van dien aard dat het op een verantwoorde manier uitwerken ervan voor een deskundige zeker mogelijk is. De Britse dirigent en componist Brian Newbould, een autoriteit op het gebied van Schuberts muziek, kreeg dan ook in 2012 de opdracht van de BBC om de symfonie te voltooien. Zijn voltooide versie is vervolgens uitgevoerd, opgenomen, gepubliceerd en uitgezonden op BBC Radio 3. Nu vindt de Nederlandse première plaats door het UMA Kamerorkest in de Cultuurcampus in Vleuten.

De UMA heeft een lange traditie met het spelen van minder gangbaar of nieuw repertoire. Naast eigen opdrachtcomposities speelde het orkest vorig jaar nog de Nederlandse première van Michael Nyman’s Strong on Oaks. Naast deze Schubert/Newbould symfonie staat het vioolconcert van Othmar Schoeck op de lessenaar; deze Zwitserse componist schreef een prachtig vioolconcert dat alle liefhebbers van een zachte, lyrische vorm van laatromantiek zal bekoren. Het is een van die meesterwerken die op onverklaarbare wijze door de mazen van het reguliere repertoire is gevallen. Stilistisch meandert het tussen de opgewekte jonge Brahms en de weelderigheid van de volwassen Strauss. De vioolsolo is in vertrouwde handen van Alexandra Bons-Mashina. Als eerste violiste van het Residentieorkest is Alexandra bekend bij de UMA en we zijn erg trots dat zij met ons dit vioolconcert komt spelen. Tenslotte staat een bekender werk op de lessenaar; Wagner’s Siegfried-Idyll. De Siegfried-Idyll (WWV 103) is een symfonisch verjaardagsgedicht van Richard Wagner dat hij in 1870 schreef voor de verjaardag van zijn tweede vrouw Cosima Liszt. Het stuk is in aanleg een compositie voor dertienvoudig bezet kamermuziekensemble. Oorspronkelijk gaf Wagner het werk niet uit omdat hij het privé wilde houden. Toen Wagner in 1877 in geldnood kwam was hij echter gedwongen het stuk toch uit te geven en breidde hij de orkestratie uit naar 35 spelers. Het muziekstuk is voor Wagner opvallend licht van aard en goed te beluisteren. Het geluid van Siegfrieds vogel komt diverse malen in het stuk terug. Ook is het Duitse wiegeliedje Schlaf mein kind in het stuk verwerkt.

Waar: Zaterdag 24 juni in Cultuurcampus (Vleuten) en zondag 25 juni in de Geertekerk (Utrecht). Beide concerten beginnen om 16:00u en entree is €15,=. Meer informatie en entreekaarten via www.uma-kamerorkest.com

Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Fentener van Vlissingen Fonds, Elise Mathilde Fonds, KF Hein Fonds, Mien van ’t Sant Fonds en de Stichting Carel Nengerman.

Volledig programma:

Richard Wagner
Siegfried Idyll

Othmar Schoeck
Vioolconcert (quasi una fantasia)

Franz Schubert (voltooid door Brian Newbould)
Symfonie D.708a*
UMA Kamerorkest
Alexandra Bons-Mashina, viool
Marco Bons, dirigent

Zaterdag 24 juni, 16:00u
Cultuurcampus, Burchtpoort 5, 3452 MD Utrecht

Zondag 25 juni, 16:00u
Geertekerk, Geertekerkhof 23, 3511 XC Utrecht

Entree € 15,= (jongeren tot 18j: €8,=)
Online kaartverkoop via www.uma-kamerorkest.com

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Unfortunately, for the moment we have to use cookies. More information soon. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. Op dit moment kunnen we helaas niet om het gebruik van cookies heen, meer informatie binnenkort. Blijft u op de site, dan geldt dat als toestemming.